Patrick Lindman

Asiantuntijat ja analyytikot, YOU´RE FIRED!!!

 

Noin 10 päivää sitten nähtiin kaikkien aikojen presidentinvaalitVastoin odotuksia Trump yllätti kaikki asiantuntijat ja nousi loppusuoralla Clintonin ohi USAn 45. presidentiksiKäytännössä koko Amerikan ja muu globaali eliitti vastustivat TrumpiaMyös valtaosa medioista päätyivät luopumaan riippumattomuudestaan ja kampanjoivat sekä aktiivisesti että kulissien takana Clintonin puolestaTrumpin taistelu oli monella tavalla meidän aikakautemme Davidin ja Goljatin taisteluYhtä pienet voiton mahdollisuudet annettiin TrumpilleClintonin ja demokraattipuolueen ylivoimaa vastaan.
Se mikä teki Trumpin voitoista aivan unohtumattoman oli, että melkein kaikki mielipidemittauksetkaikki poliittiset asiantuntijatanalyytikot jne. olivat varmoja Clintonin voitostaVaalipäivänä esimerkiksi Iehdissä ilmoitettiinettä Clinton voittaa 88-99% todennäköisyydelläKun tällaista tietoa tarjottiin lukijoilleoli shokki valtava kun Trump julistettiin voittajaksi keskiviikkoaamuna 9.11.2016.

Miten on mahdollistaettä melkein kaikki asiantuntijat ja analyytikot olivat näin totaalisesti väärässäTrumpin mollaus ja vähättely alkoi jo kesäkuussa 2015 kun hän asettui ehdolle ja jatkui hänen koko kampanjansa aikana vaalipäivään saakkaKaiken maailman selityksiä on kuultu vaalipäivän jälkeenkin Aina on helppo olla jälkiviisas mutta tässä tapauksessa selitykset eivät autaTrumpin voitonmahdollisuudet olivat tiedossa koko ajanTietoa oli saatavilla koko ajan jos sitä vain  jaksoi penkoa.

Oli myös selkeitä merkkejä olemassa jotka ennakoivat huonoa tulosta ClintonilleTärkeimmät näistä olivat äänestysinnokkuus esivaalien aikanaToinen asia oli valtavat ihmisjoukot Trumpin vaalitilaisuuksissa vs. Clinton tilaisuuksissaKolmas erittäin tärkeä asia oli ehdokkaiden näkyvyys ruohonjuuritasollaMonesta eri lähteistä kuulinettä CLINTON-kylttejä ei näkynyt missään mutta TRUMP- kylttejä oli joka puolella.

Nämä olivat vain merkkejä tulevastaMyös mielipidemittaukset osavaltiotasollaosoittivat melkein koko ajanettä Trumpille oli olemassa selkeä voiton polku 270 valitijamieheen Myös maanlaajuisissa mittauksissa osa mielepidetutkijoista antoi Trumpille isomman kannatuksenTärkeimmät näistä olivat LA Times sekä IBD (Investors Business Daily).

Jos rehellisiä ollaanSuomen arvostetuimpiin kuuluvat asiantuntijat, kuten Mika Aaltola ja Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista(UPI) eivät olleet lainkaan ajan tasallaYhtä pihalla olivat kaikkien suurien lehtien asiantuntijatPudistin päätäni joka kerta kuin luin heidän kirjoittamiaan analyysejä tai kuin he puhuivat asiantuntijan roolissa tv-lähetyksissäNämä henkilöt ovat sentään ammattilaisia, joiden tehtävä on kertoa rehellisesti ja objektiivivisesti asioistaNyt lähes kaikki huomasivat asiantuntijoiden puolueellisuudenjollaista ei tietenkään saisi esiintyä.

Loppupäätelmäni on, että nämä hyvin koulutetut asiantuntijat ovat periaatteesa ihan fiksuja tyyppejäPoliittisista syistä he päättivät kuitenkin luopua riippumattomuudestaan ja alkoivat syöttää katsojille ja lukijoille vain tietynlaista tietoajoka antoi kaikille täysin väärän kuvan amerikkalaisesta politiikastaVaali-iltana totuus kävi kaikille selväksi ja ilmeniettä Trump oli ollut oikeassa koko ajanKaikki mediat ja asiantuntijat olivat häntä vastaan ja mielipidemittaukset olivat viritettyjä häntä vastaanHeidän käyttäytymisensä oli täysin ammattitaidotonta ja anteeksiantamatontaHe eivät suorittaneet tehtäväänsä ammattiaidollavaaantoivat omien mielipiteidensä paistaa läpi häikäilemättömästiToisin sanoen he pettivät työnantajansa ja lukijat täysinHeidän onnekseen he saavat vielä uuden mahdollisuuden. Mutta kuka luottaa heihin enää tulevaisuudessa. Jos heidän pomonsa olisi ollut Trumphe olisivat saaneet kuulla kunniansa, YOU`RE FIRED!!! 

Asialla on yleisempääkin merkitystäOmien poliittisten mieltymysten ujuttaminen asiantuntijatoimintaan on riskialtista myös poliittisen päätöksenteon näkökulmastaEsimerkiksi juuri UPI:n tehtäviin kuuluu tutkimus- ja muun tiedontuottaminen maamme ulkopoliittisen johdonpäätöksenteon tueksi. Jos tämä tieto ei oleobjektiivista vaan poliittisesti värjättyä, on päätöksenteon tietoperusta heikoissa kantimissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"He kauhoivat kahmalokaupalla esiin lokaa toiveenaan sammuttaa Donald Trumpin suosion nuotio. Mutta rasvainen loka oli vain polttoainetta liekkeihin... ...Tästä katkeroituneena he ryhtyivät katsomaan tulevaisuuteen ja ennustamaan päivämääriä, miten kauan Donald Trump kestäisi kisassa. Mutta savun sokaisemina he eivät nähneet mitään.

Ei. He tulisivat itse jäämään ilman tuolia... ...Donald Trump tiesi mitä tekisi. Ja hän tekisi sen täydellisesti. Hän saisi valtamedian visvanimijät ja poliittisen eliitin paksut porsaat haukkomaan happea. Yllätys olisi hänen puolellaan." (Allekirjoittanut 24.7.2016)

Tämä näyttää toteutuvan. Suuri joukko vanhaa kalustoa saa potkut ja heidät korvataan uusilla miehillä vanhojen piirien ulkopuolelta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

"He kauhoivat kahmalokaupalla esiin lokaa toiveenaan sammuttaa Donald Trumpin suosion nuotio. Mutta rasvainen loka oli vain polttoainetta liekkeihin... ...Tästä katkeroituneena he ryhtyivät katsomaan tulevaisuuteen ja ennustamaan päivämääriä, miten kauan Donald Trump kestäisi kisassa. Mutta savun sokaisemina he eivät nähneet mitään.

Ei. He tulisivat itse jäämään ilman tuolia... ...Donald Trump tiesi mitä tekisi. Ja hän tekisi sen täydellisesti. Hän saisi valtamedian visvanimijät ja poliittisen eliitin paksut porsaat haukkomaan happea. Yllätys olisi hänen puolellaan." (Allekirjoittanut 24.7.2016)

Tämä näyttää toteutuvan. Suuri joukko vanhaa kalustoa saa potkut ja heidät korvataan uusilla miehillä vanhojen piirien ulkopuolelta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät mielipidetutkimukset olleet väärässä. Ne ennustivat oikein, että Clintonin kannatus oli selvästi suurempaa kuin Trumpin ja lisäksi ne ennustivat tuloksen ratkaisevat vaa'ankieliosavaltiot oikein. Niiden kohdalla lopputulema oli auki ja kaikki mittaukset mahtuivat virhemarginaalille.

Koska Trumpin piti voittaakseen vaalit saada enemmistö äänistä kaikissa vaa'ankieliosavaltioissa, hänen mahdollisuutensa arvioitiin vain noin 20%:ksi, mikä oli hyvin realistinen arvio. Tuo 20% toteutui tällä kertaa, kuten nopan silmäluvunkin voi arvata oikein.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Kuten tiedetään tällä kertaa USAn presidentiksi tulee noin parimiljoonaa vähemman saanut henkilö. Joten ei ne ennusteet tavallaan pielessä olleet, mutta vaalijärjestelmän olessa sellainen että Presidentiksi pääsemiseksi riittää se että voittaa oikeat osavaltiot.
Toisin sanoen vähemmän oli tällä kertaa enemmän.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Monet toivoivat Clintonin voittoa ja se varmasti sitten vääristi ennusteita.

Trump oli niin poikkeuksellinen ehdokas että republikaanipuoluekin erehtyi mediasta puhumattakaan. On vielä muistettava, että miljoonat Trumpin kannattajat jäivät galluppien ulkopuolelle.

Loppujen lopuksi Trumpin voitto oli työväenluokan kapina globalisaatiota vastaan.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Eivät asiantuntijat ym. aivan hakoteillä olleet.
Pelihän meni aika tasan ja Clinton sai jopa määrällisesti enemmän ääniä.
Trump kuitenkin voitti.

Hillary ei ollut Trumpille kova vastus, kova vastus oli mielepidemuokkaus ja media.

Vielä tätä kirjoittaessa en ymmärrä mikä oli Trumpin älyttömien möläytysten takana - onkohan kaikki muumit laaksossa? Jää nähtäväksi.

Vink vink:
Älä kirjoita ja ratsasta yht'aikaa. Tekstisi laatu kärsii :^)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Youtube on metka nettipalvelu. Kun selvisi, että Trump ja Clinton ovat pääpuolueiden ehdokkaat tuli katteltua tuhansia clippejä ja luettua kymmeniä tuhansia kommentteja, joita näiden pätkien jälkeen aina kirjoitellaan.

Voin väittää, että arviolta aina tuhannesta kommentista vain muutamassa kannatettiin Clintonia ja 99,9 % oli Trumpin puolella. Kaikki tämä on jokaisen löydettävissä, jos vaan viittii vilkaista.

Oli melkoisen helppoa ennustaa Trumpin voitto, koska en näe mitään syytä sille, että ihmiset valehtelisivat kantansa noin vapaalla mielipideforumilla.

Toimituksen poiminnat